Nők helyzete a munkaerőpiacon - fizetéskülönbségek és üvegplafon index
2016. március 08. írta: foglalkoztatas

Nők helyzete a munkaerőpiacon - fizetéskülönbségek és üvegplafon index

Magyarország a rangsorok élén!

A Nemzetközi Nőnapot március 8-án annak emlékére tartják, hogy New Yorkban 1857-ben ezen a napon mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt az egyenlő bérezésért és a munkaidő-csökkentésért. Az ENSZ-közgyűlése a nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé (múlt-kor cikk).

A Nemzetközi Nőnap a statisztikusok és foglalkoztatáspolitikával foglalkozók körében természetesen nem is szólhat másról, mint a legfontosabb mutatók összevetéséről, rangsorokba állításáról azzal a szándékkal, hogy kimutassák, mely országok érték el a legnagyobb fejlődést a nők és férfiak egyenlő esélyeinek megteremtésében.

A londoni The Economist c. hetilap az OECD statisztikái alapján készített üvegplafon indexben 10 szempont összevetésével vizsgálja azt, hogy az adott országokban milyen dolgozó nőnek lenni és rangsort is készít a kimutatásból.

Minden szempont egyforma súlyozásával Magyarország az 5. legjobb hely a dolgozó nők számára az OECD országokon belül (The Economst: The best—and worst—places to be a working woman).

Az OECD nők és férfiak között fizetéskülönbségeket vizsgáló rangsorában pedig a dobogó első fokára állhatott Magyarország, mivel hazánkban a szakadék hazánkban a legkisebb (OECD: Gender wage gap).

12821545_10153299587022461_2517214673150306927_n.png

Forrás: OECD Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://foglalkoztatas.blog.hu/api/trackback/id/tr288453432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása