Mennyit ér egy ledolgozott munkaóra a visegrádi országokban?
2015. április 30. írta: foglalkoztatas

Mennyit ér egy ledolgozott munkaóra a visegrádi országokban?

A következő blogposztban arra teszek kísérletet, hogy két aspektusból megvizsgáljam munkánk értékét a visegrádi országokban - Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban. A ledolgozott munkaóráink értékehez kapcsolódó két statisztikát mutatok be, a munkatermelékenységet és változását, illetve a ledolgozott óránkénti munkaerő kompenzációt és változását. A munkatermelékenység a munkánk GDP-hez való hozzájárulásával, míg a kompenzáció a keresetünkkel és az ellátórendszerünkkel van kapcsolatban.

I. A munkatermelékenység a bruttó hazai termék (GDP) és a ledolgozott munkaórák arányában kerül kifejezésre. Ez a módszer jobban érzékelteti a munkaerő ráfordítás felhasználását annál, mintha csak az egységnyi munkaerőre eső végterméket vizsgálnánk.

A munkaerő ráfordítás minden, a vizsgálatba bevont munkavállaló összes ledolgozott munkaóráját fedi. Az adatok a vizsgált országok átlagos ledolgozott munkaóráiból és a foglalkoztatás mutatóiból kerültek kiszámításra. 

Az előrejelzés alapja a világgazdaság és az egyes országok gazdasági környezete egy modell-alapú elemzést és szakértői véleményeket ötvözve.

Az indikátor indexként van mérve, 2010=1.

1990-2016

kepernyokep_2015-04-30_22_30_10.png

Forrás: OECD

kepernyokep_2015-05-01_09_30_19_1.pngForrás: OECD

II. Érdekes grafikon továbbá a ledolgozott óránkénti munkaerő kompenzáció.

A munkavállalók nemzeti valutában kifejezett jövedelme kerül elosztásra a munkavállalók által ledolgozott összes munkaórával. A munkavállalók jövedelme a bruttó bérek és keresetek összege a munkaadói társadalombiztosítási járulékokkal együtt. Az indikátort az éves növekedési ráták és indexek jegyében mérik.

2008-2014

kepernyokep_2015-05-01_10_07_05.png

 Forrás: OECD

kepernyokep_2015-05-01_10_21_36.png

 Forrás: OECD

A táblázatban és a grafikonon tisztán látszik, hogy Magyarországon a válság sokkal nagyobb visszaesést eredményezett mint a többi visegrádi országok esetében, de az is szembetűnő, hogy 2010 után intenzívebb volt a fellendülés. Míg a cseh mutató 2010 és 2014 között hullámzást mutatva csökkent, a lengyel folyamatos csökkenést mutatott a szlovák pedig lényegében kis mértékben nőtt, a magyar jelentősen nőtt a vizsgált 4 év alatt.

Alátámasztásra kerül tehát, hogy az egy ledolgozott munkaórára eső kifizetett bér és munkáltatói járulék jelentősen nőtt hazánkban az elmúlt négy évben. Ezt összevetve az többi mutatóval - foglalkoztatás, munkanélküliség, gazdasági aktivitás kijelenthetjük, hogy átlagban minden ledolgozott munkaóra kompenzációja, ezáltal értéke a munkavállaló számára  nőtt.

Szolnoki Szabolcs @2015

A bejegyzés trackback címe:

https://foglalkoztatas.blog.hu/api/trackback/id/tr667418534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása