A kollektív szerződések szerepe a megújult munkajogi szabályozásban
2015. január 12. írta: foglalkoztatas

A kollektív szerződések szerepe a megújult munkajogi szabályozásban

A kollektív szerződések szerepe a megújult munkajogi szabályozásban
 

A magyar munkajogi szabályozás az utóbbi években jelentősen átalakult. A terület vitathatatlanul a polgári joghoz közelít, ami nem minden ellentmondástól mentes az elmúlt évtizedekben kialakult gyakorlat tükrében. A felek egyenlőtlensége a kiegyensúlyozatlan viszonyrendszerben látványosan megjelenik, ez jelentős részben erodálja magát a magánjogi szemléletre épülő rendszert. 

A tanulmányban igyekszem feltárni a kollektív szerződések természetét és tartalmát, az azokat jellemző összefüggésekre is kiterjedően. Válaszokat keresek olyan kérdésekre, mint hogy mi a kollektív szerződés szerepe, mik a kollektív szerződés szabályozási tárgyai, miért (és hol) kötnek vagy miért nem kötnek a munka világában kollektív szerződéseket. Ennek során külön hangsúlyt helyezek a munka világából hozott gyakorlati jogesetek és a szakszervezetek szerepének bemutatására.

A tanulmány megjelent a Magyar Munkajog e-folyóirat 2015. évi számában.

A dokumentum elérhető ITT!

 

Vendégszerző
Dr. Szabó Imre Szilárd
jogász, a Munkástanácsok Országos Szövetsége tagozatvezetője

imre.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://foglalkoztatas.blog.hu/api/trackback/id/tr757063771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása