Elnöki nyilatkozat a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság - Európai ügyek albizottsága 2013.06.03-i üléséről
2013. június 03. írta: foglalkoztatas

Elnöki nyilatkozat a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság - Európai ügyek albizottsága 2013.06.03-i üléséről

Tájékoztató a nők foglalkoztatási helyzetéről az Európai Unió tagországaiban összehasonlítva Magyarországgal

A következő sorokban rendhagyó jelleggel nem egy elemzést, hanem egy nyitott parlamenti albizottsági ülés elnöki nyilatkozatát teszem közzé a blogon (Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság - Európai ügyek albizottsága 2013.06.03.).

 

Napirendi javaslat:
1.Tájékoztató a nők foglalkoztatási helyzetéről az Európai Unió tagországaiban összehasonlítva Magyarországgal
Előadó:
Varga Zsoltné Szalai Piroska Mária  nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos
2.Tájékoztató Magyarország CEDAW jelentéséről
Előadó:
Varga Zsoltné Szalai Piroska Mária  nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos
3. Egyebek

(parlament.hu)

"A mai beszámolóban elhangozott statisztikák megerősítik, hogy Magyarország jobban teljesít – a foglalkoztatás, jelen esetben a női foglalkoztatás előmozdításában is. 2012-ben a 15-64 év közötti nők foglalkoztatási rátája 20 éves csúcsot ért el. A KSH adatai szerint és 2011-hez képest is jelentős, 1,5 százalékpontos a növekedés – 42 000-el több nő dolgozott hazánkban. Az újonnan alkalmazottként elhelyezkedett 33 ezer nő mellett 8.900-an lettek egyéni vállalkozók, vagy társas vállalkozások tagjai. A női tulajdonosok aránya átlagosan minden megyében 39% körüli, a női vezetőké pedig 41%. Utóbbi aránya csak Lettországban magasabb – 45%, de még Franciaország sem éri el a 40%-ot, az unió átlaga 33%.

Magyarország a 2012. év harmadik negyedévében a 2009. évi negyedik negyedéves aktivitási rátához képest jelentős, közel 3% -os (2,8%) foglalkoztatásbővülést tudott felmutatni. Hasonló eredményt Románia ért el (3%), a régió többi országa ellenben alulmaradt. A csehek büszkélkedhetnek még 1,9%-os foglalkoztatási ráta bővüléssel, a szlovénok viszont -3,1%-os visszaesést produkáltak. Az EU15 és az EU25 tekintetében az adott időszakban csekély (+0,1%; +0,4%) növekedés figyelhető meg.
2012-re 173.400-ra nőtt (2010: 141.200 fő; 2011: 161.000 fő) a részmunkaidőben foglalkoztatott nők száma.

0318nok.jpg
(vaol.hu)


A kormány családbarát politikájának köszönhetően tavaly 15 ezerrel több, 190 ezer olyan nő dolgozott, akiknek 6 évnél fiatalabb gyermekük volt. A 6 évesnél idősebb gyermeket nevelő anyák foglalkoztaotti aránya hazánkban magasabb az uniós átlagnál. A két, 12 évesnél idősebb gyermeket nevelő anyák esetében például hazánkban 80,5%, míg az EU27-ben 74,6% a foglalkoztatotti arány.

A legfrissebb évközi adatok is sikerekről számolnak be. A foglalkoztatottak száma is bővült 8200 fővel a 2013 január-március és 2012 december – 2013 február közötti időszakban. Az aktivitási ráta növekedett.

Különösen köszönjük továbbá miniszteri biztos asszonynak a sikeres és gyakori megjelenéseket a nemzetközi porondon. Számos fórumon képviseli hazánkat és dolgozik a női foglalkoztatás előmozdításáért itthon és külföldön egyaránt.

Kiemelkedő jelentőségű volt a nemrégiben lezárult „Nők a nemzetgazdaságban” című konferenciasorozat, amelynek keretében tematikus (egészségügy és szociális szektor, mezőgazdaság, IKT) konferenciákon az előadások meghallgatásán túl a résztvevők gyakorlati segítséget és ötleteket kaphattak vállalkozás alapításhoz és fejlesztéshez, továbbá kapcsolatokat építhettek egymással, illetve a HITA képviselőivel, akik termékeik külföldi piacra jutásának segítségében álltak és állnak rendelkezésükre.

A konferenciák a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Ékes Ilona (FIDESZ) képviselő asszony elnökletével működő ERGO Európai Regionális Szervezet együttműködésével jöttek létre, azok minden érdeklődő számára nyitottak és ingyenesek voltak.

A női foglalkoztatás és foglalkoztathatóság segítésének fontos eleme továbbá a párbeszéd is, ezért a miniszteri biztos asszony hivatalában kerekasztal beszélgetéseket szervezett – minden alkalommal számos kapcsolódó szakterület képviselőit meghívva (HR szakemberek, egyetemek képviselői, bloggerek, multik, kkv-k)."

A bejegyzés trackback címe:

https://foglalkoztatas.blog.hu/api/trackback/id/tr145342848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása