Anya dolgozik - a kisgyermekes anyukák foglalkoztatása hazánkban és az unióban
2013. május 26. írta: foglalkoztatas

Anya dolgozik - a kisgyermekes anyukák foglalkoztatása hazánkban és az unióban

15 ezerrel több olyan kisgyermekes anya dolgozott a múlt évben akiknek a legfiatalabb gyermeke még 6 év alatti.

15 ezerrel több olyan kisgyermekes anya dolgozott a múlt évben akiknek a legfiatalabb gyermeke még 6 év alatti. A női foglalkoztatás bővülése, mint ahogyan egy korábbi bejegyzésemben már említettem tehát jó úton halad hazánkban.

Kevesen vannak már azok, akik az egykeresős családmodell fenntartásáért kardoskodnak és a nők nemzetgazdasági szerepét marginálisnak tekintik. Hála számos kutatásnak a köz,- és a vezetők tudatában is egyre inkább gyökeret ereszt a felismerés, amely szerint nőket foglalkoztatni gazdaságilag is hatékony, továbbá olyan koncepciók alkalmazásával, mint a flexicurty a családbarát szempontoknak is eleget lehet tenni.

Az általános aktivitási rátákon kívül gyakran górcső alá vettek a nemek közötti keresetek egyenlőségének mértéke, a női vezetők és tulajdonosok aránya, továbbá a fiatal nők, és a 6 éven aluli gyermeket, gyermekeket nevelő anyukák munkavállalása. A következő sorokban utóbbiról írok a legfrissebb statisztikák alapján.

kisgyermekes_fogl.png

NGM háttérelemzés

A statisztikák tanulságai

A táblázatot megfigyelve láthatjuk, hogy a munkaerőpiacon való részvétel szempontjából nagyobb hátrányt jelent hazánkban kisgyermekes édesanyának lenni, mint az unióban. A kisgyermek nevelése továbbá nagyobb foglalkoztatási kockázatot mutat, mint a sok gyerek a számok alapján. Összefüggés tapasztalható sajnos azzal a megállapítással, amely szerint Magyarországon a kisgyermek a legnagyobb szegénységi kockázat, míg a legtöbb uniós országban ez az idős kor.

povertyrisk.jpeg

http://epp.eurostat.ec.europa.eu

Mialatt az unióban 7 év alatt 5 százalékponttal emelkedett, hazánkban a kisgyermekes nők foglalkoztatása 2005 és 2011 között egy állandó szinten befagyott – csak az elmúlt évben indult meg az emelkedés.

A növekedés okait a 2013-ban a munkahelyvédelmi akcióterv keretében bevezetett munkaadóknak szóló járulékkedvezményben (a kisgyermekesek munkaadói számára nyújt 3 év alatt 858 ezer forint megtakarítási lehetőséget), a rugalmasság feltételeit megteremteni kívánó új Munka törvénykönyvében, illetve a bölcsődei férőhelyek növekedésében kereshetjük. Ugyan az előbbi következtetéseket talán még korai levonni – legalább kettő, de inkább három év múlva lenne érdemes az okokat alaposan megvizsgálni - jelenleg viszont ezek bizonyulnak a legvalószínűbb magyarázóknak.

Amikor a gyermek/ek életkora eléri a 6. életévet a magyar anyák már az uniós arányt is felülmúló mértékben képesek visszatérni a munka világába. A kettő 6-11 éves gyermekeseknél 73,3 százalékpont a magyar, míg 51,5 az EU27-ek adata, a 12 évesnél idősebb gyermekkel/gyermekekkel rendelkező anyák esetében pedig mindenhol jobbak a számaink az EU-s átlagnál.

A gyermekek felügyeletének megoldatlansága tehát komoly probléma Magyarországon a munkaerő-piaci reintegrációban. A KSH vonatkozó táblázatában, amely a munkanélküliek számát mutatja meg az előző munkahelyük megszűnésének oka szerint nemenként a nők esetében a következőeket láthatjuk:

 

2009. I. negyedév: 9000 fő2010. I. negyedév: 7200 fő2011. I. negyedév: 10900 fő2012. I. negyedév: 8600(2012 II: 7,2e; III: 5e; IV: 5,7e)2013. I. negyedév: 5800 fő

bolcsi.jpgnol.hu

 

Ahhoz tehát, hogy legalább az uniós szintet megközelítő legyen a kisgyermekes anyák elheleyzkedésének sikeressége amellett, hogy meg kell teremteni a rugalmas és biztonságos foglalkoztatást az óvodai és bölcsődei férőhelyeknek sokasodniuk, az intézmények infrastruktúrájának pedig fejlődniük kell.

bolcsode_2.jpgmon.hu

 

2010 és 2012 között közel 1500 új bölcsődei férőhelyet alakítottak ki és adtak át, az EMMI ígérete szerint pedig 2013 végéig további kétezer férőhely átadása várható. Természetesen a bölcsődei elhelyezésnek számos alternatívája van, a legtöbbek számára mégis talán a bölcsőde léte vagy nemléte döntő fontosságú.

 

 

Korábbi bejegyzés a női foglalkoztatásról:

A női foglalkoztatásról I. rész – Aktuális statisztikák, tendenciák

Szolnoki Szabolcs @2013

www.facebook.com/foglalkoztatas.blog

A bejegyzés trackback címe:

https://foglalkoztatas.blog.hu/api/trackback/id/tr525319474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása